Paul Bocuse
2010.11.09. 20:41
Paul Bocuse
A Wikipdibl, a szabad enciklopdibl
Paul Bocuse (Collonges-au-Mont-d'Or, 1926. februr 11. - ) A 20. szzad egyik legnagyobb szakcs ikonja.
Bocuse a nouvelle cuisine egyik legnagyobb alakja, amely a tradicionlis haute cuisine-el szemben az alacsony kalriatartalomra s a minsgi, friss alapanyagokra koncentrl. 1975-ben megalkotta egy elnki vacsorra a vilghr soupe aux truffes-t (szarvasgomba levest) az Elyse Palotaban. Azta a leves Soupe V.G.E. nven szerepel Bocuse Lyon melletti ttermnek tlapjn. (V.G.E. Az egykori francia elnk Valry Giscard d'Estaing monogrammja.)
Hozzjrulsa a gasztronmia fejldshez [szerkeszts]
Bocuse nagyban hozzjrult az egyetemes gasztronmia fejldshez, megreformlva a szakmt. Tbb tantvnya is hres sf lett. Eckart Witzigmann pldul az els nmet sf aki hrom Michelin-csillagot kapott. Az 1987-ta megrendezett Bocuse d'Or a vilg legnagyobb presztizs szakcsversenye. 1961-ben elnyerte a MOF (Franciaorszg Legjobb Szakembere) cmet, erre a legbszkbb, pedig azta tbb Michelin-csillag birtokosa lett. Bocuse-t munkja elismerseknt, tbbek kztt a Becslet Renddel is kitntettk. 1989-ben a Gault Millau kalauz msik hrom trsval egyetemben, az vszzad Szakcsnak vlasztotta.[1]
Le Nord, Bocuse bisztrlncnak egyik zlete Lyon kzpontjban.
Bocuse f tterme a l'Auberge du Pont de Collonges luxustterem, Lyon mellett, mely hossz ideje rzi hrom csillagt, amit a Michelin Guide Rouge-tl kapott. Ezen kvl zemeltet egy bisztrlncot Lyonban melynek zletei a ngy gtj utn lettek elnevezve: Le Nord, l'Est, Le Sud and l'Ouest. Mindegyikk a francia konyha klnbz gaira specializldott.
A fia Jerome vezeti a Chefs de France nev ttermet Walt Disney World Epcot parkjban.
|