HREK : Rakjunk rendet a csillagok s a szakcssapkk kztt... |
Rakjunk rendet a csillagok s a szakcssapkk kztt...
FG 2009.03.01. 19:44
A neves Michelin csillag s a GaultMillau szakcssipkk rtkelsi rendszere
A Michelin kalauz rtkelsi szempontjai (1-3 csillag):
– Nyersanyagok minsge
– zek s elksztsek perfekcija
– A konyha „szemlyisge”
– Minsg s r viszonya
– Sznvonal llandsga
A michelin csillagainak magyarzata:
1 csillag: igen j konyha a maga kategrijban
2 csilag: kivl konyha, megrdemel akr egy kitrt is utunk sorn
3 csillag: a legjobb konyhk egyike, kln utazst is megr
A GaultMillau kritikai szempontjai (1-20 pont/1-4 szakcssapka):
– Nyersanyagok minsge, frissessge
– Kreativits
– telek harmnija (sajt zek megrzse)
– Levesek mrtsok minsge
– Elkszts precizitsa
A GaultMillau pontjainak magyarzata:
9-10 pont: gyenge vendgl
11 pont: tlagos vendgl
12 pont: j konyha, amilyen minden jobb polgri tteremtl elvrhat
13-14 pont (ez mr egy szakcssapkt kap): nagyon j, a mindennaposnl tbbet nyjt konyha
15-16 pont (kt szakcssapka; nagyjbl megfelel a Michelin egy csillagnak): a konyhamvszet, a kreativits s a minsg egyarnt magas szint
17-18 pont (hrom szakcssapka; nagyjbl kt Michelin csillagnak felel meg): legmagasabb sznt kreativits s minsg, kiemelkeden j telkszts
19 pont (ngy szakcssapka): a vilg legjobb vendgli kz tartozik
20 pontot mg csak egyszer tltek meg (Marc Veyratnak)
A rendszer mindkt katalgusban piramishoz hasonlthat. A Michelinnl az egycsillagosok szma krlbell 1.100, a ktcsillagosok krlbell 200, s 60 alatt van a hromcsillagosok szma. Hasonlak az arnyok a GaultMillaunl is.
|