lelmiszer ttelvzlatok
FG 2007.12.03. 12:33
Ttelek: 1, 3, 6,7,8
MOst mr ti is csinlhattok valamit!!!!!
1. rtkelje tpllkozstani szempontbl a tojsbl kszlt teleket!
Tojs: megnagyobbodott petesejt (ezrt tpanyagokban gazdag ), rszei: meszes hj, ketts hjhrtya, tojsfehrje (ssztmeg 60%, vz =86-91 %, fehrje=8-12%,B-vitamin,sznhidrt,zsr,svnyi sk), jgzsinr, tojssrgja (az ssztmeg 30%-a, tpanyagokban gazdag,vz=45-50%, fehrje=14-17%,zsr=30-34%=lecitin,koleszterin, svnyi anyagok, kalcium,foszfor,vas)
Fontos tpanyagforrs,tprtkjavt;
Hasznljk telek alapanyagaknt (omlettek,rntottk,bevert tojs), srtshez (legrozs),tsztaflk ktanyaga,fehrje tsztaflk laztanyaga (tojshab),sznezanyag, hidegkonyhai ksztmnyek alapanyaga, majonz alap mrtsok
Milyen higiniai elrsokat kell betartani a tojs felhasznlsakor?
Trols: szraz, hvs helyen, elklntve kell trolni, trols eltt kln tojs-moshelysgben ferttlenteni kell, majd vzzel lemosni, csak ezutn kerlhet a termelhelysgbe.
3. Sajttlat kell ksztenie a vendgnek.
Csoportostsa s jellemezze a felhasznlt sajtflesgeket!
Tejbl (tehn,juh,kecske), tejsznbl vagy ezek keverkbl savas vagy olts alvasztssal kszl, frissen vagy rlels utn fogyaszthat.
Csoportostsuk:
a.) zsrtartalom szerint: sovny (20%), flzsros (32%),zsros (45%)
b) rlels szerint: friss sajtok(trsajtok,mascarpone,ricotta), rzzsal r sajtok (Plpusztai, Lajta), nemes pensszel r sajtok (camembert, brie,Tihany,Bakony camembert, kkpensszel r rokfort, mrvnysajtok), rlelt sajtok (ementli)
c) Lyukazottsg szerint: erjedsi lukas (Pannnia), rglyukas (vri), zrt tsztj (gyrt) sajtok (Cheddar, sonkasajt)
d) elllts szerint: olts alvaszts (Ementli,vri), vegyes alvaszts (tejsznsajt), savas alvaszts (pogcsa sajt)
e)llaguk szerint: lgy (Anik, Vadsz, Garda),flkemny (Trappista Edami, Tenkes, Balaton, vri, fstlt sajtok) kemny sajtok (Parmezn, ementli, hajd)
mlesztett sajtok:mlesztett tmbsajtok (hvirg, lapka) vghat s kenhet dobozos sajtok (mack, medve), egyb csomagols (tubusos) sajtok
Fontos elemei az tkezsnek, magas energia- s fehrje tartalom;
Ffogs utn desszertknt, eltelknt, vagy reggelik vacsork, hidegkonyhai ksztmnyek alkotrsze.
Sajttl sszelltsa: vlogats, kemny, flkemny s lgy sajtokbl (fajtnknt 2-2), sajtkrm
6. sszetett kevert saltt rendel a vendg.
Jellemezze a felhasznlt alapanyagokat, s rtkelje a tpllkozstani szempontjbl a ksztermket!
Zldsgflk: nvnyi rszek, nyersen vagy konyhatechnolgiai mveletek utn tpllkozsra alkalmasak.
ltalnos jellemzjk: magas vztartalmak (80-95%), kevs fehrjt tartalmaznak, sznhidrtokat tartalmaznak, vitaminokban s svnyi skban gazdagok
Fajti: burgonyaflk (paprika, paradicsom, padlizsn, burgonya, kabakosok (uborka, tk, patiszon, cukkini), kposztaflk (kposztaflk, karalb, karfiol, bimbskel, knai kel, brokkoli), hvelyesek (zldbors, babflk, lencse), hagymaflk (vrshagyma, fokhagyma, metlhagyma), gykrzldsgek (srgarpa, petrezselyem, ckla, retek, torma), levlzldsgek (salta, spent, sska, endvia, mngold, rebarbara, cikria), egybzldsgek (sprga, articska, kukorica, gombk)
Kevert salta: paradicsom, paprika, kgyuborka, jgsalta, hagyma,
Magas vitamin-(C,B1,B2,A), s vnyianyag-tartalmuk (vas, kalcium, klium, magnzium, ntrium, foszfor), magas rosttartalmak (fokozzk az telek telt-rtkt, szablyozzk az emsztst). Vltozatosan felhasznlhatk, kretknt, ffogsknt, telek ksriknt.
7. Szigor vegetrinus trendet kell sszelltania.
Jellemezze a felhasznlhat alapanyagok kzl a fehrjt biztost termkeket!
Indokolja lltst!
A zldsgeknek viszonylag kevs fehrjt tartalmaznak, gy nagy gondossgot ignyel az alapanyagok kivlasztsa (hogy megfelel mennyisg s minsg fehrjt tartalmazzon).
Tejes rtk fehrjket tartalmaz zldsgflk (amelyek az sszes szksges aminosavat –eszencilis - tartalmazk): burgonya (2-2,5%),gomba (1,5-6%), szja (legmagasabb fehrjetartalm 37-40%).
Ms zldsgek is tartalmaznak fehrjt (gyakran nem teljes rtk pl. hvelyesek, kposztaflk, stb.), saltk ksztsnl hasznlhatjuk, de fontos hogy teljes rtk fehrjket tartalmaz zldsgekkel egsztsk ki.
Pl. recept
8. Gymlcsbl kszlt desszertet kell sszelltania.
Jellemezze a felhasznlt alapanyagokat, s rtkelje tpllkozstani szempontbl a ksztermket!
Fk, cserjk lds vagy olajtartalm termsei, magas lvezeti rkek (gymlcscukor, vitaminom, vltozatos zek)
Csoportostsuk: almatermsek (alma, krte, birs, naspolya), csonthjasok (cseresznye, meggy, szilva, kajszibarack, szibarack), bogytermsek (szl, ribiszke, mlna, eper, egres, csipkebogy), kabakosok (srga-, grgdinnye), szraztermsek (mandula, di, mogyor, gesztenye)
Fontos vitamin-, s svnyianyag forrsok, knnyebben emszthetek, mint a zldsgek (kevesebb rosttartalom), magas vztartalmak, frisst, tvgygerjeszt hatsak.
Gymlcssalta: alma (lds, pektin tartalm,, krte, bann, kiwi
|