LELMISZER I.
FG 2007.11.22. 10:39
A knyv vzlatnak els rsze....
lelmiszerismeret vzlat (az „lelmiszer alapismeretek a vendglt szakterlet szmra” –Galambosn Goldfinger Erzsbet ltal rt knyve alapjn)
lelmiszerek alkotrszei
:
Alapfogalmak
Tpllkozs jelentsge: szervezet folyamatainak fenntartsa
Tpllkozs feladta: pts, energiatermels, szablyozs
Anyagcsere: azon folyamatok sszessge amikor az l szervezet a krnyezetbl (kintrl) az lethez szksges anyagokat felveszi, a nem hasznosthatkat meg leadja;
lelmiszer: nvnyi s llati vagy svnyi eredet anyag, amely emberi fogyasztsra alkalmas; lelmiszerekbl konyhatechnolgiai eljrssal (fzs, sts, stb.) telek kszthetek
Tpanyagok: A szervezet szmra nlklzhetetlen, fontos vegyletek (pl. fehrjk, sznhidrtok, srok, vitaminok, svnyi sk)
Az lelmiszerek sszetevi
Nvnyi, llati lelmiszerek alkoti.
LELMISZER = VZ + SZRAZANYAG = Tpanyagok (Alaptpanyagok +Vdtpanyagok) +Jrulkos anyagok +Ballasztanyagok
A vz
H2O Megtallhat a termszetben, emberi szervezetben is
Fontos mert: ptelem (szervezet 65%), oldja a tpanyagokat, tpanyagszllts, hszablyozs {izzads},
Napi szksglet:2,5-3 liter
lelmiszerekben: szabad vz = sejt kztti llomnyban; kttt vz= sejten bell (pl. dinnye, uborka)
Tulajdonsgai: j old hats (anyagok oldsa pl. tea, porok, stb., s leoldsa a mossnl)
Kemnysge vltoz (kemny vz kedveztlen a fzsnl mert nem vagy csak kevss olddnak benne az anyagok)
Alaptpanyagok
Fehrjk
Ltfontossg alkotelemei a szervezetnek (protein)= nitrogntartalm szerves vegyletek (sznbl, hidrognbl, oxignbl s nitrognbl llnak tartalmazhatnak knt s foszfort is)
ptegysgei az aminosavak
Az emberi tpllkozsban kb. 20 db klnbz aminosavnak van jelentsge.
Nlklzhetetlen aminosavak (amelyeket nem tud a szervezet ellltani)= esszencilis aminosavak
Tpllkozstani jelentsgk: kls hatsokra megvltoznak, kicsapdnak (denaturalizldnak). Ilyen hatsok a h (fzs, sts, stb.), sav, sugrzs, stb. Ilyen llapotban a fehrjk knnyebben emszthetk.
Napi fehrjeszksglet: 0,8-1,2 g/testtmegkilogramm (ennyit kell enni testtmegkilogrammonkknt, hogy a szervezet szinten tudja magt tartani)
Teljes rtk fehrjk: amelyekben az sszes nlklzhetetlen (esszencilis) aminosav megtallhat. Elssorban llati fehrjk (tej, tojs, hs) s nhny nvnyi (szja, gomba)
Az trend sszelltsnl gyelni kell, hogy a fehrjeforrsok kiegsztsk egymst (komplettls), a tpllknak 10-15% fehrjt kell tartalmaznia.
Energiaszolgltats: 1 g fehrje 17,2 KJ (4,1 Kcal) energit szolgltat lebomlsa kzben.
Fehrjk csoportja:
sszettel alapjn: - egyszer s
- sszetett fehrjk
Oldhatsg alapjn: - vzben,
- hg soldatban,
- alkoholban,
- savban vagy
- egyltaln nem oldd fehrjk
Biolgiai tevkenysg alapjn: - enzimek (folyamatokat befolysol anyagok, amelyek meggyorstjk az egyes folyamatokat pl. fehrjebontk, zsrbontk, sznhidrt bontk )
- szlltfehrjk (pl. a vrben a hemoglobin)
- vzfehrjk (brt, nvnyi szvetek szrt alkotk)
H hatsra kicsapdnak (pl. tojsfzs), gy emszthetbb vlnak az emberi szervezet szmra (tojs-ftt tojs, nyers hs –slt hsðnem krdses melyik a finomabb!)
A fehrjben gazdag s magas vztartalm lelmiszerek romlkonyabbak, ezrt trolsuk nagyobb gondossgot ignyel.
|