lelmiszerismeret
FG 2007.10.29. 07:43
lelmiszerismeret szakmunksvizsga ttelsor
lelmiszerismeret
1. rtkelje tpllkozstani szempontbl a tojsbl kszlt teleket!
Milyen higiniai elrsokat kell betartani a tojs felhasznlsakor?
2. rtkelje tpllkozstani szempontbl a tr felhasznlsval kszlt teleket!
Milyen alapanyagokkal egytt hasznljuk a trt telksztsre?
3. Sajttlat kell ksztenie a vendgnek.
Csoportostsa s jellemezze a felhasznlt sajtflesgeket!
4. Milyen lelmiszereket hasznl srtsre, dstsra az telkszts sorn?
Hogyan vltozik az telek tpllkozstani rtke a folyamatban?
5. Hogyan rizhet meg az alapanyagok tpanyagtartalma az elkszt s az telksztsi eljrsok sorn? Mely tpanyagok krosodnak legjobban?
6. sszetett kevert saltt rendel a vendg.
Jellemezze a felhasznlt alapanyagokat, s rtkelje a tpllkozstani szempontjbl a ksztermket!
7. Szigor vegetrinus trendet kell sszelltania.
Jellemezze a felhasznlhat alapanyagok kzl a fehrjt biztost termkeket!
Indokolja lltst!
8. Gymlcsbl kszlt desszertet kell sszelltania.
Jellemezze a felhasznlt alapanyagokat, s rtkelje tpllkozstani szempontbl a ksztermket!
9. rtkelje a tszta- s a burgonybl kszlt kreteket tpllkozstani szempontbl! Az egszsges tpllkozs elveit figyelembe vve ajnlja a kreteket!
10. rtkelje tpllkozstani s krnyezetvdelmi szempontbl a munkja sorn hasznlt tkezsi zsiradkokat! Melyek fogyasztst ajnlan? Indokolja lltst!
11. Haltelekre specializldott tteremben mutassa be az tlapon tallhat halflesgeket! rtkelje a halat tpllkozstani szempontbl! Ismertesse a trolsval, kezelsvel kapcsolatos higiniai elrsokat!
12. Reggeliztetshez milyen stipari termkeket kszt a bfasztalra?
rtkelje a termkeket tpllkozstani szempontbl!
13. Csoportostsa az telksztsben hasznlt fszereket! Minden csoportbl jellemezzen (termhely, hatanyag, felhasznls) a leggyakrabban hasznlt legalbb 5 fszert!
14. A vendgek szvesen fogyasztanak koffeintartalm lvezeti szereket. Mutassa be lettani hatsukat! Ismertesse a kv minsgt meghatroz tnyezket, valamint a teafajtkat szrmazsuk s feldolgozsuk alapjn!
15. A klnbz hsfajtk sszettelnek ismeretben mutassa be, hogy milyen lettani szerepe van a hsnak a tpllkozsban!
16. Hasonltsa ssze az alkoholmentes s az alkoholtartalm italokat tpllkozstani szempontbl, s rtkelje jellemz sszeteviket!
17. Jellemezze az telksztshez hasznlt borokat, mondjon pldkat felhasznlsukra!
18. Csoportostsa s jellemezze az telksztsben hasznlt szeszesitalokat!
19. Milyen veszlyforrst jelentenek a mikroorganizmusok a vendglt zletekre? Hogyan vdekezhetnk ellenk? Mi a HACCP lnyege?
|