TK : Szakmai ismeretek szakmunksvizsga |
Szakmai ismeretek szakmunksvizsga
FG 2007.10.29. 07:42
Szakmai ismeretek (TK) ttelsor
Szakmai ismeretek
1. A) Ismertesse a konyhk fajtit, a hozzjuk kapcsold helyisgeket s kialaktsuk szempontjait!
B) Ismertesse a fehr hs hziszrnyasokat s az ezekbl egyben stssel s frissen stssel kszthet telek ksztsnek technolgijt, s ismertesse tlalsi mdjukat!
2. A) Ismertesse az elksztk, termelhelyisgek gpeit, berendezseit s ezek hasznlatt, valamint az ide vonatkoz munka- s balesetvdelmi elrsokat!
B) Ismertesse a prolssal s fzssel kszthet fehr hs szrnyas telek ksztsnek technolgijt s tlalsnak mdjait!
3. A) Ismertesse a nvnyi eredet lelmiszerek kivlasztst, elksztst a HACCP s a higins elrsok figyelembevtelvel!
B) Ismertesse a gyrt s ftt slt tsztk konyhatechnolgijt egy-egy ksztmny bemutatsval!
4. A) Ismertesse a marhahs bontsi rszeit a konyhatechnolgiai felhasznls szerint, s mutassa be a blszn s a htszn elksztst, pcolst az telek ksztshez!
B) Jellemezze a kevert tsztk fajtit, azok ksztsnek technolgijt egy-egy ksztmnyt bemutatva!
5. A) Ismertesse a konyhatechnolgiai alapmveleteket, s mutasson be egy-egy pldt mindegyik mveletre!
B) Ismertesse a kelt s az omlstsztk, valamint a felfjtak s pudingok ksztsnek technolgijt!
6. A) Ismertesse a serts bontsi rszeit konyhatechnolgiai felhasznls szerint, valamint a frissen stssel kszthet sertshstelekhez felhasznlhat hsrszeket, s azok szeletelst!
B) Ismertesse a felvert, a vajas, a frissen ksztett ttermi tsztk fajtit, s azok ksztsnek technolgijt, tlalst!
7. A) Beszljen a vadhsok s a vadszrnyasok hsnak rlelsrl, pcolsrl s elksztskrl!
B) Ismertesse a hg levesek csoportjait, ksztsk technolgijt, a hozzjuk ill levesbetteket s tlalsukat!
8. A) Ismertesse a srtsi eljrsokat, s mutassa be egy-egy pldn keresztl alkalmazsukat a srtett levesek ksztsnek technolgiiban!
B) Ismertesse a borj bontsi rszeit konyhatechnolgiai felhasznls szerint!
9. A) Ismertesse a burgonybl kszthet kretek csoportjait, s ajnlja ezeket egy-egy hstel mell!
B) Csoportostsa s egy - egy pldn keresztl mutassa be a hideg mrtsokat!
10. A) Ismertesse egy-egy plda bemutatsval a blsznbl s htsznbl kszthet telek csoportjait, azok ksztsnek technolgijt s tlalsuk mdjt!
B) Ismertesse a nyersen s fzve kszthet saltkat s a hozzjuk adhat saltanteteket!
11. A) Sorolja fel az sszetett s klnleges leveseket! Mi a klnbsg a kt csoport kztt?
B) Ismertesse a serts belssgeibl kszthet teleket s tlalsuk mdjt!
12. A) lltson ssze trendet az n ltal meghatrozott vszakra, ismertesse az sszelltsnl figyelembe vett szempontokat!
B) Ismertesse a meleg mrtsok csoportjait s az telksztsben betlttt szerepket
13. A) Sorolja fel a borjhs azon rszeit melyekbl egyben s frissen stssel kszlt telek kszthetk, s ismertessen egy-egy telt!
B) Ismertesse minimum 5 egyszer meleg mrts ksztst!
14. A) Ismertesse a juhflk bontsi rszeit s a bellk kszthet teleket!
B) Csoportostsa a szendvicseket, s egy-egy pldn keresztl ismertesse ksztsi technolgijukat, tlalsi mdjukat!
15. A) Ismertesse az alaplevek, z-kivonatok ksztst, valamint ezek felhasznlsi lehetsgeit a mrtsok ksztsben!
B) Ismertesse a serts belssgeibl kszthet teleket s a hozzjuk ill kreteket, mrtsokat!
16. A) Mutassa be a tszta-, gabona-, gymlcs- s zldsgkretek ksztsi technolgiit!
B) Mutassa be az egyben stssel kszthet vadszrnyasok elksztsi technolgijt s tlalsi mdjt !
17. A) Jellemezze a krnyez orszgok tkezsi szoksait, jellemz teleit!
B) Mutassa be a hideg eltelek csoportjait egy-egy pldn keresztl!
18. A) Ismertesse barna s fehr hs halakbl kszthet telek csoportjait, azok ksztsnek technolgijt egy-egy plda bemutatsval!
B) Mutassa be az getett tszta ksztsnek technolgijt s felhasznlsi lehetsgeit!
19. A) Sorolja fel a fzelkeknl alkalmazott srtsi eljrsokat!
B) Jellemezze a magyar tkezsi szoksokat, jellemz alapanyagait, alkalmazott technolgiit s jellemz ksztmnyeit!
20. A) Ismertesse a tsztbl kszlt meleg elteleket egy-egy ksztmnyen keresztl!
B) Ismertesse a stssel s frissen stssel kszthet sertshstelek ksztsnek, technolgijt s tlalsukat!
21. A) Mutassa be a prolssal s fzssel kszthet marhahstelek ksztsi technolgijt s tlalsukat egy-egy ksztmnyen keresztl!
B) Ismertesse a tojsbl kszthet meleg eltelek csoportjait, elksztsi technolgijukat s tlalsukat!
22. A) Ismertesse a konyhai munkaszervezs alapelemeit!
B) Ismertesse zldsg- s fzelkflkbl kszthet meleg eltele csoportjait, azok ksztsnek technolgijt s tlalsukat!
|