cook-trainee
cook-trainee
Men
 
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
NAPTR
2025. Szeptember
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
RA
 
LINKEK
 
Statisztika
Induls: 2007-10-26
 
Hrlevl
E-mail cm:

Feliratkozs
Leiratkozs
SgSg
 
Httrzene
 
SMS Hirdetfal
 
Dokumentumok
Dokumentumok : SZBELI VIZSGATTELEK

SZBELI VIZSGATTELEK

FG  2007.10.29. 07:39

A szakmai vizsga szbeli tantrgyai: Vendglt s gazdasgi ismeretek Szakmai ismeretek lelmiszerismeret Idegen nyelv

OKTATSI MINISZTRIUM

 

 

SZBELI VIZSGATTELEK

 

 

33 7826 02 Szakcs

 

 

A szakmai vizsga szbeli tantrgyai:

 

Vendglt s gazdasgi ismeretek

Szakmai ismeretek

lelmiszerismeret

Idegen nyelv

 

 

A 20/2004. (VII. 27.) OM rendelettel mdostott 26/2001. (VII. 27.) OM rendelet 27. (1) bekezdsben foglaltak alapjn a szakmai vizsga szbeli tteleit a 2446/2006. szmon kiadom.

 

                                                            Sos Lszl

                                                             osztlyvezet

 

 

2006

 

NEMZETI SZAKKPZSI INTZET

 

A szbeli ttelsort a 18/2005.(VII.1.) OM rendeletben kiadott szakmai s vizsgakvetelmnyek alapjn szervezett szakkpzs szbeli vizsgin kell alkalmazni.

 


Vendglt s gazdasgi ismeretek

 

1.   Milyen szempontokat vesz figyelembe az alap- s jrulkos anyagok beszerzsnl? Ismertesse a beszerzs folyamatt (fogys, forgalom, eltarthatsg, trolkapacits, megrendels)!

2.   Ismertesse azokat az eseteket, amikor leltrozni kell a vendglt zletben! Hogyan vgezn el a kszletek s eszkzk leltrozst? (v vge, felels szemly vltsa, rendkvli esemnyek leltrozs folyamata)

3.   A munkatrsnak bevonsval kzsen alaktjk ki az zletben alkalmazott rakat. Ismertesse, hogy n milyen szempontok szerint alaktan ki a knlt telek eladsi rait (nyersanyagrtk, kltsgek, haszon, piaci viszonyok)!

4.   Az zleti munka sorn be kell tartani a bizonylati fegyelmet. Mit rtnk ez alatt? Ismertesse, hogy milyen bizonylatokkal tallkozik a szakcs tevkenysge sorn. (ruforgalomhoz s munkagyhz kapcsold bizonylatok, gazdasgi esemny, ruvtelezsi jegy, kalkulcis tmb, franciablokk – ha van-, jelenlti v)!)

5.   Hatrozza meg a vendglt zletek kategriit! Minek az  alapjn minstik a vendglt zleteket? Ismertesse ennek folyamatt (rendelet, kategrik, kls-bels felttelek, rsban)! 

6.   Az zleti forgalmat nvelni szeretn. Ismertesse, hogy milyen zleten belli s zleten kvli reklmeszkzket alkalmazna, s mirt (dolgoz, sznvonal, emblma, kirakat, hirdetsforma)!

7.   Vendglt zletet szeretne nyitni egyni vllalkozknt. Hogyan juthat egyni vllalkozi igazolvnyhoz? A kivltsnak milyen felttelei vannak? (Ki kaphat s ki nem? Ki adja ki? Erklcsi bizonytvny)

8.   Bartja trsas vllalkozst kvn ltrehozni. Ismertesse, hogy mely trsas vllalkozsi formk kzl vlaszthat! Melyiket javasoln s mirt? (Bt., Kkt., Kft., Rt, alaptke, felelssg)

9.   Ismertesse a bevtel fontossgt s a nagysgt befolysol tnyezket az zleti gazdlkodsban (a bevtel keletkezse, a bevtel sszettele, vszak, az zlet elhelyezkedse, tpusa)!

10. Ismertesse, hogy egy vendglt zletben milyen szolgltatsokat nyjthatnak! Az egyes szolgltatsoknak milyen hatsa van a bevtelre (knyelmi, szrakoztat, szerviz-tevkenysg)?

11. Az zletben alkalmazott rakrl milyen mdon tjkozdhat a vendg? Milyen rtjkoztatsi eszkzket alkalmazna zletben, s mirt? (Az zletbe lps eltt, az zleten bell, tlap, itallap, borlap, rlap, rtbla)

12. Ismertesse az ruforgalmi munkafolyamat szakaszait (fogalmakat, folyamatt rviden)! A szakcs tevkenysgt helyezze el a folyamatban rubeszerzs, raktrozs, termels, rtkests, szolgltats!

13. rtelmezze a piaci versenyt! Mikor, mely terleteken s mirt alakulhat ki piaci verseny? A vendglts piacn a versenynek mely terleteivel tallkozunk? (Piaci lehetsg, nyeresg, beszerzsi, rtkestsi)

14. Ismertesse, hogy mi a teendje a vendgltsnak a hatsgi ellenrzs sorn! Milyen szervezetek vgezhetnek ellenrzst a vendglt zletben, s mit ellenriznek? (Megbz levl, ellenrzsi napl, APEH, VPOP, NTSZ, Kereskedelmi Felgyelsg)

15. rtelmezze a termelsi s az rtkestsi tevkenysget s kapcsolatukat egy tteremben, egy borozban, egy drinkbrban s egy cukrszdban (termels, rtkests, melyik hol jellemz?)!

16. n konyhafnkknt dolgozik. Milyen fajta munkaid-beosztsok szerint oszthatja be a szakcsokat s a dolgozkat? Milyen mdon llapthatja meg az zlet vezetje az rtkestsben dolgozk brt? (Azonos idej foglalkoztats, lpcszetes munkakezds, osztott, egyenltlen, alapr, alapbr + jutalk)

17. Az zleti knlatot bvteni szeretn, s ehhez a vendgek tapasztalatait, megfigyelseit hasznlja fel. Milyen fogyaszti szoksokat ismer meg/fel? (szksglet, vendgtpus, ftkezs, napkzbeni kiegszt tkezs, italfogyaszts, szrakozs, frfi – n, fiatal – ids)

18. rtelmezze a munkaszerzds jelentst! Mit tartalmaz a dolgoz s a munkltat kztt megkttt munkaszerzds? (Munkltat, munkavllal, rsban)

19. n vllalkoz s az zlett bvten. Milyen forrsok kzl vlaszthat? Melyiknek mi az elnye illetve a htrnya? (Sajt, idegen, bankhitel)

20. Az zleti tevkenysg kltsgek nlkl elkpzelhetetlen. Ismertesse, hogy milyen kltsgek merlnek fel az zlet mkdse sorn! Csoportostsa a kltsgeket (lland, vltoz, tnyleges, kltsg jelleg elvonsok)!

 


 

Szakmai ismeretek

   1.          A)      Ismertesse a konyhk fajtit, a hozzjuk kapcsold helyisgeket s kialaktsuk szempontjait!

B)      Ismertesse a fehr hs hziszrnyasokat s az ezekbl egyben stssel s frissen stssel kszthet telek ksztsnek technolgijt, s ismertesse tlalsi mdjukat!

   2.          A)      Ismertesse az elksztk, termelhelyisgek gpeit, berendezseit s ezek hasznlatt, valamint az ide vonatkoz munka- s balesetvdelmi elrsokat!

B)      Ismertesse a prolssal s fzssel kszthet fehr hs szrnyas telek ksztsnek technolgijt s tlalsnak mdjait!

   3.          A)      Ismertesse a nvnyi eredet lelmiszerek kivlasztst, elksztst a HACCP s a higins elrsok figyelembevtelvel!

B)      Ismertesse a gyrt s ftt slt tsztk konyhatechnolgijt egy-egy ksztmny bemutatsval!

   4.          A)      Ismertesse a marhahs bontsi rszeit a konyhatechnolgiai felhasznls szerint, s mutassa be a blszn s a htszn elksztst, pcolst az telek ksztshez!

B)      Jellemezze a kevert tsztk fajtit, azok ksztsnek technolgijt egy-egy ksztmnyt bemutatva!

   5.          A)      Ismertesse a konyhatechnolgiai alapmveleteket, s mutasson be egy-egy pldt mindegyik mveletre!

B)      Ismertesse a kelt s az omlstsztk, valamint a felfjtak s pudingok ksztsnek technolgijt!

   6.          A)      Ismertesse a serts bontsi rszeit konyhatechnolgiai felhasznls szerint, valamint a frissen stssel kszthet sertshstelekhez felhasznlhat hsrszeket, s azok szeletelst!

B)      Ismertesse a felvert, a vajas, a frissen ksztett ttermi tsztk fajtit, s azok ksztsnek technolgijt, tlalst!

   7.          A)      Beszljen a vadhsok s a vadszrnyasok hsnak rlelsrl, pcolsrl s elksztskrl!

B)      Ismertesse a hg levesek csoportjait, ksztsk technolgijt, a hozzjuk ill levesbetteket s tlalsukat!

   8.          A)      Ismertesse a srtsi eljrsokat, s mutassa be egy-egy pldn keresztl alkalmazsukat a srtett levesek ksztsnek technolgiiban!

B)      Ismertesse a borj bontsi rszeit konyhatechnolgiai felhasznls szerint!

   9.          A)      Ismertesse a burgonybl kszthet kretek csoportjait, s ajnlja ezeket egy-egy hstel mell!

B)      Csoportostsa s egy - egy pldn keresztl mutassa be a hideg mrtsokat!

10.          A)      Ismertesse egy-egy plda bemutatsval a blsznbl s htsznbl kszthet telek csoportjait, azok ksztsnek technolgijt s tlalsuk mdjt!

B)      Ismertesse a nyersen s fzve kszthet saltkat s a hozzjuk adhat saltanteteket!

11.          A)      Sorolja fel az sszetett s klnleges leveseket! Mi a klnbsg a kt csoport kztt?

B)      Ismertesse a serts belssgeibl kszthet teleket s tlalsuk mdjt!

12.          A)      lltson ssze trendet az n ltal meghatrozott vszakra, ismertesse az sszelltsnl figyelembe vett szempontokat!

B)      Ismertesse a meleg mrtsok csoportjait s az telksztsben betlttt szerepket

13.          A)      Sorolja fel a borjhs azon rszeit melyekbl egyben s frissen stssel kszlt telek kszthetk, s ismertessen egy-egy telt!

B)      Ismertesse minimum 5 egyszer meleg mrts ksztst!

14.          A)      Ismertesse a juhflk bontsi rszeit s a bellk kszthet teleket!

B)      Csoportostsa a szendvicseket, s egy-egy pldn keresztl ismertesse ksztsi technolgijukat, tlalsi mdjukat!

15.          A)      Ismertesse az alaplevek, z-kivonatok ksztst, valamint ezek felhasznlsi lehetsgeit a mrtsok ksztsben!

B)      Ismertesse a serts belssgeibl kszthet teleket s a hozzjuk ill kreteket, mrtsokat!

16.          A)      Mutassa be a tszta-, gabona-, gymlcs- s zldsgkretek ksztsi technolgiit!

B)      Mutassa be az egyben stssel kszthet vadszrnyasok elksztsi technolgijt s tlalsi mdjt !

17.          A)      Jellemezze a krnyez orszgok tkezsi szoksait, jellemz teleit!

B)      Mutassa be a hideg eltelek csoportjait egy-egy pldn keresztl!

18.          A)      Ismertesse barna s fehr hs halakbl kszthet telek csoportjait, azok ksztsnek technolgijt egy-egy plda bemutatsval!

B)      Mutassa be az getett tszta ksztsnek technolgijt s felhasznlsi lehetsgeit!

19.          A)      Sorolja fel a fzelkeknl alkalmazott srtsi eljrsokat!

B)      Jellemezze a magyar tkezsi szoksokat, jellemz alapanyagait, alkalmazott technolgiit s jellemz ksztmnyeit!

20.          A)      Ismertesse a tsztbl kszlt meleg elteleket egy-egy ksztmnyen keresztl!

B)      Ismertesse a stssel s frissen stssel kszthet sertshstelek ksztsnek, technolgijt s tlalsukat!

21.          A)      Mutassa be a prolssal s fzssel kszthet marhahstelek ksztsi technolgijt s tlalsukat egy-egy ksztmnyen keresztl!

B)      Ismertesse a tojsbl kszthet meleg eltelek csoportjait, elksztsi technolgijukat s tlalsukat!

22.          A)      Ismertesse a konyhai munkaszervezs alapelemeit!

B)      Ismertesse zldsg- s fzelkflkbl kszthet meleg eltele csoportjait, azok ksztsnek technolgijt s tlalsukat!


lelmiszerismeret

 

1.      rtkelje tpllkozstani szempontbl a tojsbl kszlt teleket!

Milyen higiniai elrsokat kell betartani a tojs felhasznlsakor?

 

2.      rtkelje tpllkozstani szempontbl a tr felhasznlsval kszlt teleket!

Milyen alapanyagokkal egytt hasznljuk a trt telksztsre?

 

3.      Sajttlat kell ksztenie a vendgnek.

Csoportostsa s jellemezze a felhasznlt sajtflesgeket!

 

4.      Milyen lelmiszereket hasznl srtsre, dstsra az telkszts sorn?

Hogyan vltozik az telek tpllkozstani rtke a folyamatban?

 

5.      Hogyan rizhet meg az alapanyagok tpanyagtartalma az elkszt s az telksztsi eljrsok sorn? Mely tpanyagok krosodnak legjobban?

 

6.      sszetett kevert saltt rendel a vendg.

Jellemezze a felhasznlt alapanyagokat, s rtkelje a tpllkozstani szempontjbl a ksztermket!

 

7.      Szigor vegetrinus trendet kell sszelltania.

Jellemezze a felhasznlhat alapanyagok kzl a fehrjt biztost termkeket!

Indokolja lltst!

 

8.      Gymlcsbl kszlt desszertet kell sszelltania.

Jellemezze a felhasznlt alapanyagokat, s rtkelje tpllkozstani szempontbl a ksztermket!

 

9.      rtkelje a tszta- s a burgonybl kszlt kreteket tpllkozstani szempontbl! Az egszsges tpllkozs elveit figyelembe vve ajnlja a kreteket!

 

10.  rtkelje tpllkozstani s krnyezetvdelmi szempontbl a munkja sorn hasznlt tkezsi zsiradkokat! Melyek fogyasztst ajnlan? Indokolja lltst!

 

11.  Haltelekre specializldott tteremben mutassa be az tlapon tallhat halflesgeket! rtkelje a halat tpllkozstani szempontbl! Ismertesse a trolsval, kezelsvel kapcsolatos higiniai elrsokat!

 

12.  Reggeliztetshez milyen stipari termkeket kszt a bfasztalra?

rtkelje a termkeket tpllkozstani szempontbl!

 

13.  Csoportostsa az telksztsben hasznlt fszereket! Minden csoportbl jellemezzen (termhely, hatanyag, felhasznls) a leggyakrabban hasznlt legalbb 5 fszert!

 

14.  A vendgek szvesen fogyasztanak koffeintartalm lvezeti szereket. Mutassa be lettani hatsukat! Ismertesse a kv minsgt meghatroz tnyezket, valamint a teafajtkat szrmazsuk s feldolgozsuk alapjn!

 

15.  A klnbz hsfajtk sszettelnek ismeretben mutassa be, hogy milyen lettani szerepe van a hsnak a tpllkozsban!

 

16.  Hasonltsa ssze az alkoholmentes s az alkoholtartalm italokat tpllkozstani szempontbl, s rtkelje jellemz sszeteviket!

 

17.  Jellemezze az telksztshez hasznlt borokat, mondjon pldkat felhasznlsukra!

 

18.  Csoportostsa s jellemezze az telksztsben hasznlt szeszesitalokat!

 

19.  Milyen veszlyforrst jelentenek a mikroorganizmusok a vendglt zletekre? Hogyan vdekezhetnk ellenk? Mi a HACCP lnyege?

 


Idegen nyelv

   1.          n egy tterem llshirdetsre jelentkezik, s szbeli meghallgatson vesz rszt. Ismertesse eddig vgzett munkjt s szakmai tapasztalatait!

   2.          Egy ismersnek szintn a szakcs szakma tetszik, de mg nem biztos a vlasztsban. Vlaszoljon krdseire, mesljen munkjrl. Tjkoztassa a szakma szpsgeirl s nehzsgeirl is, gyzze meg, hogy rdemes ezt a szakmt vlasztania!

   3.          Egy ht mlva 10 fs csoport rkezik az tterembe, amelynek tagjai vegetrinusok, gy erre az idpontra zldsgflkbl kszl teleket kell ksztenie. Beszlje meg az tteremfnkkel a lehetsges ajnlatokat!

   4.          j tanul rkezik a vendgltegysgbe, s nt krik meg, hogy vezesse vgig a tanult az egysgen, mutassa meg a helyisgeket, majd magyarzza el, mi mire szolgl!

   5.          Klnbz hsokat rendel hentestl, akivel egybknt j viszonyban van. Meslje el neki azt is, hogy mibl mit szeretne kszteni!

   6.          A vendglben j telvlasztkot alaktanak ki, gy az tlapot szerkeszt munkatrsuknak nnek kell elmagyarznia, hogy mit tartalmazzon az tlap, s hogy legyen megszerkesztve.

   7.          A konyha st-fz gpei, berendezsei teljesen elavultak, gy az zlet tulajdonosval egytt sszelltjk a beszerezni kvnt eszkzk listjt. Gyzze meg az zlet tulajdonost egy-egy berendezs, eszkz fontossgrl! Dntst indokolja annak hasznlatval, hasznossgval!

   8.          A megrendelnek klfldi vendge rkezik, s meg szeretn ismertetni a magyar telspecialitsokat. rdekldjn megrendeljnek ignyeirl, mutassa be vendgnek a magyar konyhamvszet egy-kt remekt, adjon tleteket!

   9.          Karcsonykor szlei arra krik, hogy n ksztse el a csald szmra az nnepi ment. Beszlje meg desanyjval, hogy milyen termkeket szeretne kszteni, s azokhoz mit kell beszerezni, milyen alapanyagok szksgesek!

10.

 
BlogPlusz
Friss bejegyzsek
2008.12.21. 12:52
Friss hozzszlsok
Mg nincs hozzszls.
 
CHAT
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!