cook-trainee
cook-trainee
Men
 
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
NAPTR
2025. Szeptember
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
RA
 
LINKEK
 
Statisztika
Induls: 2007-10-26
 
Hrlevl
E-mail cm:

Feliratkozs
Leiratkozs
SgSg
 
Httrzene
 
SMS Hirdetfal
 
Dokumentumok
Dokumentumok : SZAKCS SZAKKPESTS SZAKMAI S VIZSGAKVETELMNYEI

SZAKCS SZAKKPESTS SZAKMAI S VIZSGAKVETELMNYEI

FG  2007.10.29. 07:38

I. A szakkpests Orszgos Kpzsi Jegyzkben szerepl adatai

  SZAKCS SZAKKPESTS SZAKMAI S VIZSGAKVETELMNYEI

 

  I. A szakkpests Orszgos Kpzsi Jegyzkben szerepl adatai

 

1. A szakkpests azonost szma: 33 7826 02

 

2. A szakkpests megnevezse: Szakcs

 

3. Hozzrendelt FEOR szm: 5124

 

4. Kpzs maximlis idtartama

Szakkpzsi vfolyamok szma: 3

raszm: –

 

5. Elmlet arnya: 30%

 

6. Gyakorlat arnya: 70%

 

  II. A szakkpests egyb adatai

 

1. A kpzs megkezdshez szksges iskolai s szakmai elkpzettsg elrt gyakorlat

 

Iskolai elkpzettsg:

A szakcs szakkpests

– tizedik vfolyamra pl, vagy

– a tizenhatodik letvt betlttt, a kzoktatsrl szl 1993. vi LXXIX. trvny (a tovbbiakban: kzoktatsi trvny) 27. (8) bekezdsben szablyozott felttelekkel a tanulk szmra vlaszthat, vagy

– a tizenhatodik letvt betlttt, az ltalnos iskola nyolcadik vfolyamt be nem fejezett s a nappali rendszer iskolai oktats keretben a kzoktatsi trvny 27. (8) bekezdsben szablyozott egy vig tart szakkpzst elkszt vfolyamon az e rendelet 3. szm mellkletben a vendglts-idegenforgalom szakmacsoportra meghatrozott bemeneti kompetencikat megszerzett tanulk szmra vlaszthat.

Szakmai elkpzettsg: –

Elrt gyakorlat: –

 

2. Plyaalkalmassgi, illetve szakmai alkalmassgi kvetelmnyeknek kell megfelelni

Szakmai alkalmassgi kvetelmnyeknek kell megfelelni.

 

3. Szakmai alapkpzs idtartama: 1,5 v

 

4. Szintvizsga: 1. (a 12. vfolyamon a 4. lezrt flv vgn).

 

  III. A szakkkpests munkaterlete

 

1. A szakkpestssel legjellemzbben betlthet munkakr, foglalkozs

-----------------------

A munkakr, foglalkozs

FEOR szma FEOR megnevezse

-----------------------

5124 szakcs

 

2. A munkaterlet rvid, jellemz lersa

 

A szakcs legfontosabb feladata a korszer vendglts kvetelmnyeinek megfelel feladatok elltsa, valamint a vendgek elvrsainak megfelel telvlasztk kialaktsa, s elksztse. Az teleknek, a kvetelmnyeknek megfelel minsgi sznvonalon trtn tlalsa a fogyasztk s a vendgek szmra.

 

3. A szakkpestssel rokon szakkpestsek

-----------------------

A szakkpestssel rokon szakkpestsek

azonost szma megnevezse

-----------------------

33 7826 01 cukrsz

33 7822 01 pincr

33 6601 01 hzvezet(n)

33 7822 02 vendglt elad

31 7822 01 falusi vendglt

 

  IV. A szakkpests szakmai kvetelmnyei

 

A foglalkozs gyakorlsa sorn elfordul legfontosabb feladatcsoportok, feladatok s az azokhoz kzvetlenl kapcsold kvetelmnyek

 

1. Vllalkozs mkdtetse

 

A szakember legyen kpes

– az egyni vllalkozs clkitzseit megismerni,

– vllalkozs alaptst s mkdst rtelmezni,

– a vllalkozs tevkenysghez szksges eszkzk, ruk vagy a szolgltatsok krt meghatrozni,

– meghatrozni a vllalkozshoz szksges sajt s idegen forrsokat,

– folyamatosan figyelemmel ksrni a vllalkozs menett,

– elemezni a vllalkozs jvedelmezsgt, a jvedelmezsget befolysol tnyezket,

– a tevkenysg szemlyi feltteleit biztostani,

– megszervezni s irnytani a mkdtetshez szksges gyviteli s adminisztrcis munkt,

– a munkajogi s trsadalombiztostsi szablyokat ismertetni, betartani,

– legalbb egy idegen nyelven rni, olvasni s kommuniklni.

 

2. Marketing tevkenysg vgzse

 

A szakember legyen kpes

– rtelmezni a rendelkezsre ll kutatsi adatokat s eredmnyeket,

– felismerni a legfontosabb vsrli magatartsi szoksokat, a szksgletek vltozsait,

– figyelemmel ksrni a hazai s nemzetkzi trendeket,

– kivlasztani a megfelel clpiacot, ill. clcsoportot,

– rtkesteni tevkenysgnek termkeit,

– alkalmazni a marketing kommunikcis eszkzeit (reklm, Sales Promotion),

– zleti partnereivel idegen nyelven is kommuniklni.

 

3. gyviteli s adminisztrcis tevkenysgek vgzse

 

A szakember legyen kpes

– kzremkdni az adminisztrcis s gyviteli munkban,

– szablyszeren kezelni a bizonylatokat,

– tlapot, trendet sszelltani,

– a ksztend telek kalkulcijt elkszteni.

 

4. Munka-, tz-, vagyon- s krnyezetvdelmi elrsok rvnyestse

 

A szakember legyen kpes

– a biztonsgos munkavgzs trgyi, szemlyi s szervezsi feltteleit ismerni,

– javaslatot tenni a baleseti kockzatok megszntetsre, illetve cskkentsre,

– betartani az alapvet munka-, tz- s balesetvdelmi elrsokat,

– rvnyesteni a vllalkozs s a vendg/vsrl vagyonnak vdelmvel kapcsolatos elrsokat,

– betartani s betartatni az alapvet krnyezetvdelmi elrsokat,

– betartani s betartatni a HACCP elrsokat, vezetni s kezelni a ktelezen elrt nyomtatvnyokat.

 

5. Informatikai, irodatechnikai s telekommunikcis eszkzk kezelse, idegen nyelv ismerete

 

A szakember legyen kpes

– telefont s faxot kezelni,

– szmtgpes programokat hasznlni,

– az internetet hasznlni,

– egy idegen nyelven, alapszinten kommuniklni.

 

6. A gazdlkodssal sszefgg alapismeretek alkalmazsa

 

A szakember legyen kpes

– elhelyezni szakterlett a gazdasg egszben,

– rtkelni a gazdlkods elemeit,

– rtelmezni a piaci kategrikat, a piac mkdst,

– rtelmezni a piaci verseny fogalmt,

– elvgezni az alapvet gazdasgi szmtsokat,

– felismerni az rak szerept a gazdasgi dntsekben,

– rtelmezni a legfontosabb adszablyokat s pnzgyi elrsokat,

– szakmai szmtsokat elvgezni,

– vgrehajtani a kategria rendeletben elrtakat.

 

7. rugazdlkods vgzse

 

A szakember legyen kpes

– az rurendelst sszelltani,

– megismerni a forgalomba kerl lelmiszerek, italok fajtit, tulajdonsgait, felhasznlsuk lehetsgeit, fogyasztsukkal elrhet hatsokat,

– a szakosts elrsainak megfelelen rut trolni,

– rut vtelezni a raktrbl a vrhat napi forgalomnak megfelelen,

– az rumozgst figyelemmel ksrni.

 

8. A termelshez a nyersanyagok, gpek, berendezsek elksztse

 

A szakember legyen kpes

– a konyhai elkszt mveleteket elvgezni,

– a nyersanyagokat konyhai felhasznlsra alkalmass tenni,

– az j, korszer berendezseket, gpeket hasznlni.

 

9. Konyhai mveletek elvgzse

 

A szakember legyen kpes

– a technolgiai alapmveleteket (elkszt, elkszt, befejez) elvgezni,

– alapleveket kszteni,

– az alap s kiegszt technolgiai mveleteket elvgezni,

– tudatosan fszerezni, zesteni,

– kreteket kszteni,

– fzelkeket kszteni,

– meleg elteleket kszteni,

– hideg-meleg mrtsokat kszteni,

– leveseket kszteni,

– tsztateleket kszteni,

– vegetrinus teleket kszteni,

– halteleket, hidegvr llatokbl kszthet teleket kszteni,

– hsteleket a vgllatok hsrszeibl elkszteni,

– desszerteket, ttermi tsztkat kszteni,

– egyszer s sszetett saltkat, saltanteteket kszteni,

– hidegkonyhai teleket kszteni,

– a knyelmi termkeket felhasznlni,

– reggeli teleket kszteni,

– a vendgek eltt telt kszteni, illetve a befejez mveleteket elvgezni,

– az telek zt rtelmezni s rtkelni.

 

10. Befejez mveletek elvgzse

 

A szakember legyen kpes

– az teleket tlalni,

– az teleket dszteni,

– az teleket csomagolni,

– az eszttikai rzkt fejleszteni.

 

11. telek, lelmiszerek kszen tartsa

 

A szakember legyen kpes

– a ksz teleket megfelel hmrskleten trolni,

– a ksz teleket megfelelen csomagolni, trolshoz.

 

12. telksztshez kapcsold feladatok elvgzse

 

A szakember legyen kpes

– a balesetvdelmi, tzvdelmi szablyokat alkalmazni,

– az eszkzket rendeltetsszeren hasznlni,

– a konyhai gyviteli feladatokat elvgezni,

– zleti knlatot sszelltani,

– a munkaterletet rendben tartani,

– az lelmiszerbiztonsgi elrsokat betartani,

– a higiniai ismereteket a gyakorlatban alkalmazni,

– a fogyasztvdelmi kvetelmnyeket betartani,

– a krnyezetvdelmi szablyokat betartani s betartatni.

 

13. Munkaszervezs

 

A szakember legyen kpes

– a konyhai dolgozk napi, heti, eseti munkabeosztst elkszteni, sajt s irnytsa al tartoz munkatrsai szmra,

– a napi feladatokat megtervezni,

– a konyhai mveletek elvgzst ellenrizni,

– az lelmiszerek szlltsval kapcsolatos elrsokat betartani.

 

  V. A szakkpests vizsgztatsi kvetelmnyei

 

1. A szakmai vizsgra bocsts felttelei

– A szakkpests szakmai kvetelmnyeinek teljestse.

– Amennyiben a vizsgt megelz tanulmnyok alatt a szintvizsga megszervezsre sor kerlt, gy a vizsgra bocsts felttele az eredmnyes szintvizsga.

 

A szintvizsga

A szintvizsgn a szakkpests tartalmt kifejez alapvet munkafolyamatokat, munkamveleteket tfog, a gyakorlati kpzs szakmai kvetelmnyein alapul gyakorlati vizsgafeladatokat kell a tanulknak megoldania.

Szintvizsgt az iskolai rendszer kpzs keretben kell szervezni, ha a szintvizsga megszervezsnek s lebonyoltsnak anyagi s technikai feltteleit a vizsgaszervez biztostani tudja.

A szintvizsgn a kamara ltal sszelltott kzponti feladatbankbl a szintvizsga bizottsg elnke ltal kivlasztott feladatot kell vgrehajtani. A szintvizsga rtkelse a kivlasztott feladathoz tartoz rtkelsi tmutat alapjn trtnik.

Az rsban meghatrozott feladatokat a harmadik flvig elsajttott szakmai kvetelmnyek figyelembevtelvel kerl meghatrozsra.

 

A szintvizsga tmakrei:

Hideg s meleg eltelek ksztse

Levesek ksztse

Fzelkek ksztse

Kretek ksztse

Hideg- s meleg mrtsok ksztse

A vizsga idtartama: 300 perc

 

2. A szakmai vizsga rszei

 

A szakmai vizsga az albbi rszekbl ll:

– rsbeli,

– gyakorlati,

– szbeli.

 

Az rsbeli vizsga tantrgyai s idtartama

4. Legfontosabb vendglt gazdlkodsi s vllalkozsi alapfogalmak, sszefggsek

– gazdasgi szmtsok

  = ruforgalmi mrlegsor,

  = kszletgazdlkodssal sszefgg feladatok,

  = konyha-technolgiai alap, kiegszt, s befejez mveletek

  = rkpzs,

  = viszonyszmok,

  = eredmny, eredmnyszint szmtsa,

  = munkabrrel, termelkenysggel kapcsolatos feladatok.

A vizsga idtartama: 180 perc

 

A gyakorlati vizsga tantrgya s idtartama

telkszts

A gyakorlati vizsga feladatcsoportjai

4. Munka-, tz-, baleset-, vagyon- s krnyezetvdelmi elrsok rvnyestse

7. rugazdlkods vgzse

8. A termelshez a nyersanyagok, gpek, berendezsek elksztse

9. Konyhai mveletek elvgzse

10. Befejez mveletek elvgzse

11. telek, lelmiszerek kszen tartsa

13. Munkaszervezs

A vizsga idtartama: 240 perc

 

A szbeli vizsga tantrgya s idtartama

Vendglt s gazdasgi ismeretek

Szakmai ismeretek

lelmiszerismeret

Idegen nyelv

A vizsga idtartama tantrgyanknt: max. 10 perc

 

Vendglt s gazdasgi ismeretek

1. Vllalkozs mkdtetse

Szakmai ismeretek

2. gyviteli s adminisztrcis tevkenysg

4. Informatikai, irodatechnikai s telekommunikcis eszkzk hasznlata

6. Gazdlkodssal sszefgg alaptevkenysg vgzse

8. Konyhatechnolgiai folyamatok ismerete

 

lelmiszerismeret

– rubeszerzs, kszletezs, trols, lelmiszerek ismerete

 

Idegen nyelv

Egy idegen nyelven alapszint kommunikci

 

3. A szakmai vizsgn szmon krhet feladatok a szint megjellsvel

 

Az rsbeli vizsga tartalma

A vizsga komplex, amelyen a kzpontilag kiadott rsbeli feladatlapokat kell megoldani.

 

Vendglt s gazdasgi ismeretek

– a legfontosabb vendglt s gazdasgi alapfogalmak, sszefggsek,

– ruforgalmi mrlegsor,

– kszletgazdlkodssal sszefgg feladatok,

– rkpzs,

– viszonyszmok,

– eredmny, eredmnyszint szmtsa,

– munkabrrel, termelkenysggel kapcsolatos feladatok.

 

Szakmai ismeretek

– az telksztsi ismeretek tantrgy tananyaga alapjn.

lelmiszerismeretek

– az lelmiszerismeretek tantrgy tananyaga alapjn.

 

Idegen nyelv

– a tanult idegennyelv tananyaga alapjn.

 

A gyakorlati vizsga tartalma

A gyakorlati vizsga munkafeladatait a IV. fejezetben szerepl szakmai kvetelmnyek s az V. 2. pontban szerepl tantrgy figyelembevtelvel a vizsgaszervez intzmny lltja ssze, melyeket elzetesen jv kell hagyatni a vizsgabizottsg elnkvel s a terleti gazdasgi kamara kpviseljvel.

A gyakorlati vizsga feladata:

Egy adott ttelsor alapjn egy hrom fogsbl ll men elksztse s a mindenkori gasztronmiai trendnek megfelel feltlalsa.

Gyakorlati vizsgakvetelmnyek:

– a munka-, tz- s krnyezetvdelmi szablyok betartsa,

– a munkahelyen val kultrlt megjelens,

– a munkavgzs kzbeni higinia betartsa,

– a technolgiai fegyelem, munkaszervezs betartsa,

– az lelmiszerbiztonsgi kvetelmnyek betartsa,

– tlals, dszts alkalmazsa, a mindenkori irnyzat szerint.

 

A szbeli vizsga tartalma

A szbeli vizsgn a IV. fejezetben szerepl szakmai kvetelmnyek s az V. 2. pontban szerepl tantrgyak figyelembevtelvel sszelltott kzponti ttelsorok alapjn szmolnak be tudsukrl a jelltek.

 

4. A szakmai vizsga egyes rszei alli felments felttelei

 

Az rsbeli vizsga all felments adhat, ha a vizsgz a tizedik vfolyam elvgzsvel tanstott iskolai vgzettsgre pl szakmai bizonytvnnyal rendelkezik, s hitelt rdemlen bizonytja a IV. fejezetben szerepl kvetelmnyek s az V. 2. pontban szerepl tantrgyak alapjn letett vizsgja eredmnyessgt.

A gyakorlati vizsgarsz all felments nem adhat.

A szbeli vizsgn felments adhat lelmiszerismeretek tantrgybl, ha a vizsgz a tizedik vfolyam elvgzsvel tanstott iskolai vgzettsgre pl rokon szakmai szakkpestssel rendelkezik.

Nem kell szakmai idegen nyelvbl vizsgznia annak, aki llamilag elismert szaknyelvi nyelvvizsga bizonytvnnyal rendelkezik.

 

5. A szakmai vizsga rtkelse

 

A szakmai vizsga eredmnyt

– szakmai elmlet s

– szakmai gyakorlat osztlyzattal kell rtkelni.

 
BlogPlusz
Friss bejegyzsek
2008.12.21. 12:52
Friss hozzszlsok
Mg nincs hozzszls.
 
CHAT
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség    *****    Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ a konoha.hu -n. Nézzetek be! *** Itachi Shinden 1. kötet Magyarul elérhetõ!!!    *****    ÁGICAKÖNYVTÁRA - KÖNYVEK, KÖNYVEK, KÖNYVEK - ÁGICAKÖNYVTÁRA    *****    MOVIE-NIGHT -> Filmek, Sorozatok <- MOVIE-NIGHT    *****    Movie-    *****    Játssz a színekkel keress szebbnél szebb képeket, építs, szépítsd a portálod, hogy szebb és színesebb legyen a világod!    *****    Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó. 06209911123 Debrecen Huszti Lakóparki napelemes családiház eladó.    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél színes szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!