Dokumentumok : SZAKCS SZAKKPESTS SZAKMAI S VIZSGAKVETELMNYEI |
SZAKCS SZAKKPESTS SZAKMAI S VIZSGAKVETELMNYEI
FG 2007.10.29. 07:38
I. A szakkpests Orszgos Kpzsi Jegyzkben szerepl adatai
SZAKCS SZAKKPESTS SZAKMAI S VIZSGAKVETELMNYEI
I. A szakkpests Orszgos Kpzsi Jegyzkben szerepl adatai
1. A szakkpests azonost szma: 33 7826 02
2. A szakkpests megnevezse: Szakcs
3. Hozzrendelt FEOR szm: 5124
4. Kpzs maximlis idtartama
Szakkpzsi vfolyamok szma: 3
raszm: –
5. Elmlet arnya: 30%
6. Gyakorlat arnya: 70%
II. A szakkpests egyb adatai
1. A kpzs megkezdshez szksges iskolai s szakmai elkpzettsg elrt gyakorlat
Iskolai elkpzettsg:
A szakcs szakkpests
– tizedik vfolyamra pl, vagy
– a tizenhatodik letvt betlttt, a kzoktatsrl szl 1993. vi LXXIX. trvny (a tovbbiakban: kzoktatsi trvny) 27. (8) bekezdsben szablyozott felttelekkel a tanulk szmra vlaszthat, vagy
– a tizenhatodik letvt betlttt, az ltalnos iskola nyolcadik vfolyamt be nem fejezett s a nappali rendszer iskolai oktats keretben a kzoktatsi trvny 27. (8) bekezdsben szablyozott egy vig tart szakkpzst elkszt vfolyamon az e rendelet 3. szm mellkletben a vendglts-idegenforgalom szakmacsoportra meghatrozott bemeneti kompetencikat megszerzett tanulk szmra vlaszthat.
Szakmai elkpzettsg: –
Elrt gyakorlat: –
2. Plyaalkalmassgi, illetve szakmai alkalmassgi kvetelmnyeknek kell megfelelni
Szakmai alkalmassgi kvetelmnyeknek kell megfelelni.
3. Szakmai alapkpzs idtartama: 1,5 v
4. Szintvizsga: 1. (a 12. vfolyamon a 4. lezrt flv vgn).
III. A szakkkpests munkaterlete
1. A szakkpestssel legjellemzbben betlthet munkakr, foglalkozs
-----------------------
A munkakr, foglalkozs
FEOR szma FEOR megnevezse
-----------------------
5124 szakcs
2. A munkaterlet rvid, jellemz lersa
A szakcs legfontosabb feladata a korszer vendglts kvetelmnyeinek megfelel feladatok elltsa, valamint a vendgek elvrsainak megfelel telvlasztk kialaktsa, s elksztse. Az teleknek, a kvetelmnyeknek megfelel minsgi sznvonalon trtn tlalsa a fogyasztk s a vendgek szmra.
3. A szakkpestssel rokon szakkpestsek
-----------------------
A szakkpestssel rokon szakkpestsek
azonost szma megnevezse
-----------------------
33 7826 01 cukrsz
33 7822 01 pincr
33 6601 01 hzvezet(n)
33 7822 02 vendglt elad
31 7822 01 falusi vendglt
IV. A szakkpests szakmai kvetelmnyei
A foglalkozs gyakorlsa sorn elfordul legfontosabb feladatcsoportok, feladatok s az azokhoz kzvetlenl kapcsold kvetelmnyek
1. Vllalkozs mkdtetse
A szakember legyen kpes
– az egyni vllalkozs clkitzseit megismerni,
– vllalkozs alaptst s mkdst rtelmezni,
– a vllalkozs tevkenysghez szksges eszkzk, ruk vagy a szolgltatsok krt meghatrozni,
– meghatrozni a vllalkozshoz szksges sajt s idegen forrsokat,
– folyamatosan figyelemmel ksrni a vllalkozs menett,
– elemezni a vllalkozs jvedelmezsgt, a jvedelmezsget befolysol tnyezket,
– a tevkenysg szemlyi feltteleit biztostani,
– megszervezni s irnytani a mkdtetshez szksges gyviteli s adminisztrcis munkt,
– a munkajogi s trsadalombiztostsi szablyokat ismertetni, betartani,
– legalbb egy idegen nyelven rni, olvasni s kommuniklni.
2. Marketing tevkenysg vgzse
A szakember legyen kpes
– rtelmezni a rendelkezsre ll kutatsi adatokat s eredmnyeket,
– felismerni a legfontosabb vsrli magatartsi szoksokat, a szksgletek vltozsait,
– figyelemmel ksrni a hazai s nemzetkzi trendeket,
– kivlasztani a megfelel clpiacot, ill. clcsoportot,
– rtkesteni tevkenysgnek termkeit,
– alkalmazni a marketing kommunikcis eszkzeit (reklm, Sales Promotion),
– zleti partnereivel idegen nyelven is kommuniklni.
3. gyviteli s adminisztrcis tevkenysgek vgzse
A szakember legyen kpes
– kzremkdni az adminisztrcis s gyviteli munkban,
– szablyszeren kezelni a bizonylatokat,
– tlapot, trendet sszelltani,
– a ksztend telek kalkulcijt elkszteni.
4. Munka-, tz-, vagyon- s krnyezetvdelmi elrsok rvnyestse
A szakember legyen kpes
– a biztonsgos munkavgzs trgyi, szemlyi s szervezsi feltteleit ismerni,
– javaslatot tenni a baleseti kockzatok megszntetsre, illetve cskkentsre,
– betartani az alapvet munka-, tz- s balesetvdelmi elrsokat,
– rvnyesteni a vllalkozs s a vendg/vsrl vagyonnak vdelmvel kapcsolatos elrsokat,
– betartani s betartatni az alapvet krnyezetvdelmi elrsokat,
– betartani s betartatni a HACCP elrsokat, vezetni s kezelni a ktelezen elrt nyomtatvnyokat.
5. Informatikai, irodatechnikai s telekommunikcis eszkzk kezelse, idegen nyelv ismerete
A szakember legyen kpes
– telefont s faxot kezelni,
– szmtgpes programokat hasznlni,
– az internetet hasznlni,
– egy idegen nyelven, alapszinten kommuniklni.
6. A gazdlkodssal sszefgg alapismeretek alkalmazsa
A szakember legyen kpes
– elhelyezni szakterlett a gazdasg egszben,
– rtkelni a gazdlkods elemeit,
– rtelmezni a piaci kategrikat, a piac mkdst,
– rtelmezni a piaci verseny fogalmt,
– elvgezni az alapvet gazdasgi szmtsokat,
– felismerni az rak szerept a gazdasgi dntsekben,
– rtelmezni a legfontosabb adszablyokat s pnzgyi elrsokat,
– szakmai szmtsokat elvgezni,
– vgrehajtani a kategria rendeletben elrtakat.
7. rugazdlkods vgzse
A szakember legyen kpes
– az rurendelst sszelltani,
– megismerni a forgalomba kerl lelmiszerek, italok fajtit, tulajdonsgait, felhasznlsuk lehetsgeit, fogyasztsukkal elrhet hatsokat,
– a szakosts elrsainak megfelelen rut trolni,
– rut vtelezni a raktrbl a vrhat napi forgalomnak megfelelen,
– az rumozgst figyelemmel ksrni.
8. A termelshez a nyersanyagok, gpek, berendezsek elksztse
A szakember legyen kpes
– a konyhai elkszt mveleteket elvgezni,
– a nyersanyagokat konyhai felhasznlsra alkalmass tenni,
– az j, korszer berendezseket, gpeket hasznlni.
9. Konyhai mveletek elvgzse
A szakember legyen kpes
– a technolgiai alapmveleteket (elkszt, elkszt, befejez) elvgezni,
– alapleveket kszteni,
– az alap s kiegszt technolgiai mveleteket elvgezni,
– tudatosan fszerezni, zesteni,
– kreteket kszteni,
– fzelkeket kszteni,
– meleg elteleket kszteni,
– hideg-meleg mrtsokat kszteni,
– leveseket kszteni,
– tsztateleket kszteni,
– vegetrinus teleket kszteni,
– halteleket, hidegvr llatokbl kszthet teleket kszteni,
– hsteleket a vgllatok hsrszeibl elkszteni,
– desszerteket, ttermi tsztkat kszteni,
– egyszer s sszetett saltkat, saltanteteket kszteni,
– hidegkonyhai teleket kszteni,
– a knyelmi termkeket felhasznlni,
– reggeli teleket kszteni,
– a vendgek eltt telt kszteni, illetve a befejez mveleteket elvgezni,
– az telek zt rtelmezni s rtkelni.
10. Befejez mveletek elvgzse
A szakember legyen kpes
– az teleket tlalni,
– az teleket dszteni,
– az teleket csomagolni,
– az eszttikai rzkt fejleszteni.
11. telek, lelmiszerek kszen tartsa
A szakember legyen kpes
– a ksz teleket megfelel hmrskleten trolni,
– a ksz teleket megfelelen csomagolni, trolshoz.
12. telksztshez kapcsold feladatok elvgzse
A szakember legyen kpes
– a balesetvdelmi, tzvdelmi szablyokat alkalmazni,
– az eszkzket rendeltetsszeren hasznlni,
– a konyhai gyviteli feladatokat elvgezni,
– zleti knlatot sszelltani,
– a munkaterletet rendben tartani,
– az lelmiszerbiztonsgi elrsokat betartani,
– a higiniai ismereteket a gyakorlatban alkalmazni,
– a fogyasztvdelmi kvetelmnyeket betartani,
– a krnyezetvdelmi szablyokat betartani s betartatni.
13. Munkaszervezs
A szakember legyen kpes
– a konyhai dolgozk napi, heti, eseti munkabeosztst elkszteni, sajt s irnytsa al tartoz munkatrsai szmra,
– a napi feladatokat megtervezni,
– a konyhai mveletek elvgzst ellenrizni,
– az lelmiszerek szlltsval kapcsolatos elrsokat betartani.
V. A szakkpests vizsgztatsi kvetelmnyei
1. A szakmai vizsgra bocsts felttelei
– A szakkpests szakmai kvetelmnyeinek teljestse.
– Amennyiben a vizsgt megelz tanulmnyok alatt a szintvizsga megszervezsre sor kerlt, gy a vizsgra bocsts felttele az eredmnyes szintvizsga.
A szintvizsga
A szintvizsgn a szakkpests tartalmt kifejez alapvet munkafolyamatokat, munkamveleteket tfog, a gyakorlati kpzs szakmai kvetelmnyein alapul gyakorlati vizsgafeladatokat kell a tanulknak megoldania.
Szintvizsgt az iskolai rendszer kpzs keretben kell szervezni, ha a szintvizsga megszervezsnek s lebonyoltsnak anyagi s technikai feltteleit a vizsgaszervez biztostani tudja.
A szintvizsgn a kamara ltal sszelltott kzponti feladatbankbl a szintvizsga bizottsg elnke ltal kivlasztott feladatot kell vgrehajtani. A szintvizsga rtkelse a kivlasztott feladathoz tartoz rtkelsi tmutat alapjn trtnik.
Az rsban meghatrozott feladatokat a harmadik flvig elsajttott szakmai kvetelmnyek figyelembevtelvel kerl meghatrozsra.
A szintvizsga tmakrei:
Hideg s meleg eltelek ksztse
Levesek ksztse
Fzelkek ksztse
Kretek ksztse
Hideg- s meleg mrtsok ksztse
A vizsga idtartama: 300 perc
2. A szakmai vizsga rszei
A szakmai vizsga az albbi rszekbl ll:
– rsbeli,
– gyakorlati,
– szbeli.
Az rsbeli vizsga tantrgyai s idtartama
4. Legfontosabb vendglt gazdlkodsi s vllalkozsi alapfogalmak, sszefggsek
– gazdasgi szmtsok
= ruforgalmi mrlegsor,
= kszletgazdlkodssal sszefgg feladatok,
= konyha-technolgiai alap, kiegszt, s befejez mveletek
= rkpzs,
= viszonyszmok,
= eredmny, eredmnyszint szmtsa,
= munkabrrel, termelkenysggel kapcsolatos feladatok.
A vizsga idtartama: 180 perc
A gyakorlati vizsga tantrgya s idtartama
telkszts
A gyakorlati vizsga feladatcsoportjai
4. Munka-, tz-, baleset-, vagyon- s krnyezetvdelmi elrsok rvnyestse
7. rugazdlkods vgzse
8. A termelshez a nyersanyagok, gpek, berendezsek elksztse
9. Konyhai mveletek elvgzse
10. Befejez mveletek elvgzse
11. telek, lelmiszerek kszen tartsa
13. Munkaszervezs
A vizsga idtartama: 240 perc
A szbeli vizsga tantrgya s idtartama
Vendglt s gazdasgi ismeretek
Szakmai ismeretek
lelmiszerismeret
Idegen nyelv
A vizsga idtartama tantrgyanknt: max. 10 perc
Vendglt s gazdasgi ismeretek
1. Vllalkozs mkdtetse
Szakmai ismeretek
2. gyviteli s adminisztrcis tevkenysg
4. Informatikai, irodatechnikai s telekommunikcis eszkzk hasznlata
6. Gazdlkodssal sszefgg alaptevkenysg vgzse
8. Konyhatechnolgiai folyamatok ismerete
lelmiszerismeret
– rubeszerzs, kszletezs, trols, lelmiszerek ismerete
Idegen nyelv
Egy idegen nyelven alapszint kommunikci
3. A szakmai vizsgn szmon krhet feladatok a szint megjellsvel
Az rsbeli vizsga tartalma
A vizsga komplex, amelyen a kzpontilag kiadott rsbeli feladatlapokat kell megoldani.
Vendglt s gazdasgi ismeretek
– a legfontosabb vendglt s gazdasgi alapfogalmak, sszefggsek,
– ruforgalmi mrlegsor,
– kszletgazdlkodssal sszefgg feladatok,
– rkpzs,
– viszonyszmok,
– eredmny, eredmnyszint szmtsa,
– munkabrrel, termelkenysggel kapcsolatos feladatok.
Szakmai ismeretek
– az telksztsi ismeretek tantrgy tananyaga alapjn.
lelmiszerismeretek
– az lelmiszerismeretek tantrgy tananyaga alapjn.
Idegen nyelv
– a tanult idegennyelv tananyaga alapjn.
A gyakorlati vizsga tartalma
A gyakorlati vizsga munkafeladatait a IV. fejezetben szerepl szakmai kvetelmnyek s az V. 2. pontban szerepl tantrgy figyelembevtelvel a vizsgaszervez intzmny lltja ssze, melyeket elzetesen jv kell hagyatni a vizsgabizottsg elnkvel s a terleti gazdasgi kamara kpviseljvel.
A gyakorlati vizsga feladata:
Egy adott ttelsor alapjn egy hrom fogsbl ll men elksztse s a mindenkori gasztronmiai trendnek megfelel feltlalsa.
Gyakorlati vizsgakvetelmnyek:
– a munka-, tz- s krnyezetvdelmi szablyok betartsa,
– a munkahelyen val kultrlt megjelens,
– a munkavgzs kzbeni higinia betartsa,
– a technolgiai fegyelem, munkaszervezs betartsa,
– az lelmiszerbiztonsgi kvetelmnyek betartsa,
– tlals, dszts alkalmazsa, a mindenkori irnyzat szerint.
A szbeli vizsga tartalma
A szbeli vizsgn a IV. fejezetben szerepl szakmai kvetelmnyek s az V. 2. pontban szerepl tantrgyak figyelembevtelvel sszelltott kzponti ttelsorok alapjn szmolnak be tudsukrl a jelltek.
4. A szakmai vizsga egyes rszei alli felments felttelei
Az rsbeli vizsga all felments adhat, ha a vizsgz a tizedik vfolyam elvgzsvel tanstott iskolai vgzettsgre pl szakmai bizonytvnnyal rendelkezik, s hitelt rdemlen bizonytja a IV. fejezetben szerepl kvetelmnyek s az V. 2. pontban szerepl tantrgyak alapjn letett vizsgja eredmnyessgt.
A gyakorlati vizsgarsz all felments nem adhat.
A szbeli vizsgn felments adhat lelmiszerismeretek tantrgybl, ha a vizsgz a tizedik vfolyam elvgzsvel tanstott iskolai vgzettsgre pl rokon szakmai szakkpestssel rendelkezik.
Nem kell szakmai idegen nyelvbl vizsgznia annak, aki llamilag elismert szaknyelvi nyelvvizsga bizonytvnnyal rendelkezik.
5. A szakmai vizsga rtkelse
A szakmai vizsga eredmnyt
– szakmai elmlet s
– szakmai gyakorlat osztlyzattal kell rtkelni.
|