VGI : VGI szakmunksvizsga ttelek |
VGI szakmunksvizsga ttelek
FG 2007.10.29. 07:41
Vendglt s gazdasgi ismeretek ttelsor
Vendglt s gazdasgi ismeretek
1. Milyen szempontokat vesz figyelembe az alap- s jrulkos anyagok beszerzsnl? Ismertesse a beszerzs folyamatt (fogys, forgalom, eltarthatsg, trolkapacits, megrendels)!
2. Ismertesse azokat az eseteket, amikor leltrozni kell a vendglt zletben! Hogyan vgezn el a kszletek s eszkzk leltrozst? (v vge, felels szemly vltsa, rendkvli esemnyek leltrozs folyamata)
3. A munkatrsnak bevonsval kzsen alaktjk ki az zletben alkalmazott rakat. Ismertesse, hogy n milyen szempontok szerint alaktan ki a knlt telek eladsi rait (nyersanyagrtk, kltsgek, haszon, piaci viszonyok)!
4. Az zleti munka sorn be kell tartani a bizonylati fegyelmet. Mit rtnk ez alatt? Ismertesse, hogy milyen bizonylatokkal tallkozik a szakcs tevkenysge sorn. (ruforgalomhoz s munkagyhz kapcsold bizonylatok, gazdasgi esemny, ruvtelezsi jegy, kalkulcis tmb, franciablokk – ha van-, jelenlti v)!)
5. Hatrozza meg a vendglt zletek kategriit! Minek az alapjn minstik a vendglt zleteket? Ismertesse ennek folyamatt (rendelet, kategrik, kls-bels felttelek, rsban)!
6. Az zleti forgalmat nvelni szeretn. Ismertesse, hogy milyen zleten belli s zleten kvli reklmeszkzket alkalmazna, s mirt (dolgoz, sznvonal, emblma, kirakat, hirdetsforma)!
7. Vendglt zletet szeretne nyitni egyni vllalkozknt. Hogyan juthat egyni vllalkozi igazolvnyhoz? A kivltsnak milyen felttelei vannak? (Ki kaphat s ki nem? Ki adja ki? Erklcsi bizonytvny)
8. Bartja trsas vllalkozst kvn ltrehozni. Ismertesse, hogy mely trsas vllalkozsi formk kzl vlaszthat! Melyiket javasoln s mirt? (Bt., Kkt., Kft., Rt, alaptke, felelssg)
9. Ismertesse a bevtel fontossgt s a nagysgt befolysol tnyezket az zleti gazdlkodsban (a bevtel keletkezse, a bevtel sszettele, vszak, az zlet elhelyezkedse, tpusa)!
10. Ismertesse, hogy egy vendglt zletben milyen szolgltatsokat nyjthatnak! Az egyes szolgltatsoknak milyen hatsa van a bevtelre (knyelmi, szrakoztat, szerviz-tevkenysg)?
11. Az zletben alkalmazott rakrl milyen mdon tjkozdhat a vendg? Milyen rtjkoztatsi eszkzket alkalmazna zletben, s mirt? (Az zletbe lps eltt, az zleten bell, tlap, itallap, borlap, rlap, rtbla)
12. Ismertesse az ruforgalmi munkafolyamat szakaszait (fogalmakat, folyamatt rviden)! A szakcs tevkenysgt helyezze el a folyamatban rubeszerzs, raktrozs, termels, rtkests, szolgltats!
13. rtelmezze a piaci versenyt! Mikor, mely terleteken s mirt alakulhat ki piaci verseny? A vendglts piacn a versenynek mely terleteivel tallkozunk? (Piaci lehetsg, nyeresg, beszerzsi, rtkestsi)
14. Ismertesse, hogy mi a teendje a vendgltsnak a hatsgi ellenrzs sorn! Milyen szervezetek vgezhetnek ellenrzst a vendglt zletben, s mit ellenriznek? (Megbz levl, ellenrzsi napl, APEH, VPOP, NTSZ, Kereskedelmi Felgyelsg)
15. rtelmezze a termelsi s az rtkestsi tevkenysget s kapcsolatukat egy tteremben, egy borozban, egy drinkbrban s egy cukrszdban (termels, rtkests, melyik hol jellemz?)!
16. n konyhafnkknt dolgozik. Milyen fajta munkaid-beosztsok szerint oszthatja be a szakcsokat s a dolgozkat? Milyen mdon llapthatja meg az zlet vezetje az rtkestsben dolgozk brt? (Azonos idej foglalkoztats, lpcszetes munkakezds, osztott, egyenltlen, alapr, alapbr + jutalk)
17. Az zleti knlatot bvteni szeretn, s ehhez a vendgek tapasztalatait, megfigyelseit hasznlja fel. Milyen fogyaszti szoksokat ismer meg/fel? (szksglet, vendgtpus, ftkezs, napkzbeni kiegszt tkezs, italfogyaszts, szrakozs, frfi – n, fiatal – ids)
18. rtelmezze a munkaszerzds jelentst! Mit tartalmaz a dolgoz s a munkltat kztt megkttt munkaszerzds? (Munkltat, munkavllal, rsban)
19. n vllalkoz s az zlett bvten. Milyen forrsok kzl vlaszthat? Melyiknek mi az elnye illetve a htrnya? (Sajt, idegen, bankhitel)
20. Az zleti tevkenysg kltsgek nlkl elkpzelhetetlen. Ismertesse, hogy milyen kltsgek merlnek fel az zlet mkdse sorn! Csoportostsa a kltsgeket (lland, vltoz, tnyleges, kltsg jelleg elvonsok)!
|